top of page

Teen jóga pro dívky

Jóga je „in“. Dokazuje to skutečnost, že se čím dál častěji setkáváme s dotazy na lekce jógy pro teenagery. A to nejen od rodičů, kteří by potřebovali zklidnit své dospívající ratolesti, ale především od samotných náctiletých. Čím to je? A proč není dostatek lektorů, kterým je teen jóga blízká?

Než začnete číst, zavřete oči a vzpomeňte si na svoji pubertu. Jak jste se cítili? Co jste prožívali? Měly jste nějaké sny, pochybnosti či otázky, na které jste se snažili najít odpověď? Třeba vám tato vzpomínka pomůže náctiletým lépe porozumět

Co může teen jóga náctiletým nabídnout?

Puberta je obdobím změn nejen tělesných, ale i duševních. Někdy jde téměř doslova o přežití, samotného teenagera, tak i jeho okolí, především rodičů V tomto náročném období se v těle dospívajícího odehrává spousta hormonálních změn, které jsou příčinou nejen fyzických přeměn, ale také neovladatelných zvlratů nálad, revolty, ale i nejistoty a hledání sebe sama. Teen jóga jim může pomoc ukázat cestu nejen k (znovu)nalezení fyzické kondice, ale především k vnitřnímu klidu a sebe-vědomí.

Holky s holkama a kluci s klukama

Nemusí to být podmínkou, ale z vlastní praxe doporučujeme na lekcích pro teenagery vytvořit oddělené dívčí a chlapecké skupiny. Přinese to uvolněnější atmosféru. Zároveň v období puberty se cesty k hledání sama sebe u chlapců a dívek zásadně liší. Dívky potřebují spíše ženské vzory, hlavní roli hraje jemnou, vnitřní sebe-přijetí a často i ubezpečení, že to, co prožívají ony samy, zažívá i někdo další. K uvolnění jim pomůže protažení, příjemná atmosféra lekce, pomoci mohou svíčky či aromaterapie.

Chlapci jsou naopak ve své mužské energii nastaveni na větší fyzickou zátěž, budování síly, jsou většinou přirozeně soutěživí, potřebují výzvy, a pokud se v józe naučí soutěžit „sami se sebou“, je to pro ně velkým darem do života. K uvolnění jim pomůže vybití energie, se kterou si často nevědí rady, velkou fyzickou zátěží.

Teen jóga a relaxace

Budeme mít dneska dlouhou relaxaci?

Ptají se často hned po příchodu na lekci naše teenky. Jejich otázka je zároveň i odpovědí na to, co na józe často hledají. Klid, uvolnění, odpočinek a také protažení. Hledání cesty k sobě samé, např. přes řízené relaxace. K uvolnění a nastolení psychické rovnováhy mohou také pomoci různé dechové techniky.

Tip na cvičení – Nádí šódhana pránájáma

Střídavý dech, čili Nádí šódhana pranájáma, je harmonizující dechové cvičení.

Posaďte se do vzpřímeného sedu, zavřete oči a chvilku pozorujte svůj dech. Nijak ho neovlivňujte ani příliš nehodnoťte. Jen sledujte, kde a jak svůj dech cítíte. Poznáte, jestli dýcháte víc levou nebo pravou nosní dírkou?

Poté si položte ukazováček a prostředníček pravé ruky nad kořen nosu mezi obočí a palcem lehce uzavřete pravou nosní dírku a vydechněte levou. Uvolněte pravou nosní dírku, prsteníčkem, uzavřete levou nosní dírku, abyste mohli vydechnout levou. Proveďte 10 – 20 kol tohoto střídavého dechu. Poté nosní dírky uvolněte a opět sledujte svůj dech. Zaznamenali jste nějakou změnu?

Tématické lekce

Naše lekce Lali jógy se odehrávají vždy v nějakém tématu, které je dětem i teenagerům blízké. Takovým tématem mohou být např. kořeny a křídla. Ať už na úrovni psychické nebo fyzické. Kde cítím své kořeny? V čem se cítím jistá? A v čem naopak nejistá? Co mi pomůže nalézt zpět svoji jistotu? Pokud mám jistotu ve svých kořenech a jsem „zakořeněnou“ součástí rodiny i společnosti, mohu mít i svá křídla, tedy sny a touhy. Říká se, že žádný cíl není tak daleko, aby na něj nedosáhla křídla našich snů.

U každé pozice, kterou v této lekci budeme cvičit, si všímáme našich kořenů, tedy opory, bez které bychom nemohli nalézt potřebnou lehkost a uvolnění, tedy „křídla“ této pozice.

Dalšími tématy mohou být např. důvěra, strach a jak s ním naložit, jak se stát dobrým pozorovatelem atd.

Jógový učitel by měl být cool

Sehnat lektora pro předškoláky i školáky není problém, ale z náctiletých má většina lektorů respekt, možná i trochu strach, jak na ně budou puberťáci reagovat a jestli je vůbec „vezmou“. Je pravdou, že se Hanka občas zamýšlí nad tím jak být trochu víc „cool“ a čím je zaujmout. Když se to ale podaří, jsou to nejlepší a nejvíce obohacující lekce nejen pro mladé, ale i pro lektora.

Proto věříme, že se v budoucnu najde více lektorů, kteří by se náctiletým chtěli na jejich nelehké cestě pubertou věnovat. A teen jóga je skvělým prostředkem.

Vyšlo v časopise Jóga dnes

bottom of page