top of page

Výroba hraček aneb Jak přišli na svět Jogi a Salamba

Pojďte se podívat, jak vzniká hračka ušitá na základě obrázkové předlohy. Role modelky se zhostila Salamba, Jogi jen zpovzdálí přihlížel.

Plyšová podoba kočky Salamby i pejska Jogiho je společným dílem Hanky Luhanové, ilustrátorky Katky Mesdag a návrhářky Martiny Beckertové z firmy Noe, která vytvořila na základě schváleného návrhu střih a postup jejich výroby.

Každá hračka na začátku připomíná skládačku puzzle. V prvním kroku totiž střihačka na základě odsouhlasených střihů vyřeže nebo vystříhá jednotlivé díly hračky. Poté se Salamba předá do rukou šičce, která jednotlivé díly sešije po lícové straně a vycpe je pružným dutým vláknem. Hotová hračka se ještě kontroluje a případné odchylky od vzorku se opravují.

Srst i oblečení Salamby a Jogiho jsou vytvořeny ze stejného materiálu, jaký se používá třeba na dětské dupačky. Tvoří ho z 80 % bavlna, která je napletena na polyesterovém základu. Uvnitř těla mají oba schovánu polyesterovou střiž. Když se na fotku pozorně zadíváte, v pozadí na Salambinu výrobu dohlíží z látkové kapsy i Jogi.

Díky použitému materiálu s krátkým jemným vlasem se dají obě hračky velmi snadno udržovat. Výrobce je doporučuje prát na 30°C a poté dosušit. Zářivě červená barva šatů zůstane Salambě nejen po praní, ale i po styku s dětskými slinami. „Materiál je kromě běžných testů na těžké kovy atestován i na působení potu a slin, formaldehydů a aromatických aminů. Navíc díky použití výšivek jsou hračky v tomto případě ideálním řešením zejména pro opravdu malé děti, protože je nelze utrhnout, a tak je hračka bezpečná a stále pěkná i po mnoha letech,“ dodává k bezpečnosti Vladimír Beckert, ředitel společnosti Noe.

Na hračky už se nám sešly i první ohlasy, například Salamba je prý u dětí velmi oblíbená, protože je puntíkatá. Nedalo nám to a pana Beckerta jsme se zkoušeli ptát, která z hraček mu přirostla k srdci víc: „Už podle výtvarných návrhů jsme věděli, že pejsek Jogi i kočička Salamba jsou velmi zajímavé a nápadité modely, a proto jsme se do jejich textilní podoby vrhli s velkou vervou. Vývoj nebyl jednoduchý, ale jsme přesvědčeni, že díky společnému úsilí se obě hračky velmi povedly. Ohlasy na největším světovém veletrhu hraček v Norimberku nám potvrdily, že se jejich design líbí nejen u nás, ale i v zahraničí. Kombinace pejska a kočičky je alternací světa kluků a holčiček. Záleží tedy spíše na tom, zda dotyčný preferuje kočičky, nebo pejsky, protože obě hračky jsou velmi povedené a milé.“

bottom of page