top of page

Jak učit děti jógu?

Také si kladete otázku, jak vlastně děti správně učit jógu? Nedáme vám jednoznačnou odpověď, ale pokusíme vám poodkrýt další úhly, ze kterých se na dětskou jógu můžete dívat. Hledání a případné nalezení té „správné“ odpovědi necháme na vás. Nehledejte ji jen v odborných knížkách a na internetu, protože pokud praktikujete jógu, odpověď najdete především v sobě, ve svém srdci.

Co z jógy je možné předat dětem?

V západní kultuře je často za jógu považováno hlavně fyzické cvičení. Ve svém důsledku je i tento přístup, díky propracovanému systému jógových pozic, účinný nejen po stránce fyzické, ale i duševní a duchovní. Proto se také v dětské józe, především s menšími dětmi, můžeme zaměřit na fyzickou aktivitu. Díky vzájemné propojenosti tím můžeme ovlivnit i psychický vývoj dítěte.

Jóga nabízí (kromě jiného) nepřeberné množství pozic. Ne všechny jsou však pro děti vhodné. Pokud si nejste jistí, obraťte se vždy na odborníky. Kromě volby pozic jsou důležité i jejich modifikace, které mohou být pro konkrétní dítě vhodnější.

Jak jógu dětem předávat?

Pokud chcete, aby děti jóga bavila, měla by bavit především vás. Když potřebujete dítě zklidnit, není nic účinnějšího, než se nejprve zklidnit sami. I jógovou filozofii je lepší předávat dětem vlastním příkladem, než zbytečným mentorováním.

Asi nejtěžší na dětské józe je nalezení vyvážené míry spontánnosti, zábavy a vyžadováni správného provedení cviku. Pokud budete zaměřeni pouze na jeden z těchto aspektů, nebude vám pravděpodobně cvičení s dětmi dlouhodobě fungovat.

Proč cvičit jógu s dětmi?

Položte si otázku, proč by dané dítě mělo cvičit jógu. Je to kvůli perfektně provedené pozici nebo pro radost s tím, že vhodně zvolené cvičení má dopad na správné držení těla, psychiku a další oblasti vývoje dítěte?

Zkroťte svá očekávání

Pro mnoho dospělých je těžké „vypnout hlavu“, uvolnit se a vnímat přítomný okamžik. Ale to přesně potřebujeme umět, pokud chceme cvičit jógu s dětmi. Svá očekávání a plány nechte stranou a začněte vnímat děti, se kterými cvičíte. Jak se cítí a co dokážou udělat právě teď? Volte individuální přístup – např. příliš snaživé dítě učte cvičit méně intenzivně a uvolněně, naopak děti se sklonem k lenosti podporujte v aktivitě.

Krok za krokem

Nedělejte před dětmi z jógy vědu. Většina cviků vychází z přírody. Ze začátku zvolte jednodušší cviky, které jsou pro děti přirozené a kopírují jejich vývoj (např. pozice kobry, dítěte, kočky nebo psa). Postupně se můžete dostávat ke složitějším, např. balančním cvikům. Při cvičení se snažte dětem vytvořit příjemné, bezpečné a nesoutěžní prostředí.

Nechte se inspirovat dětmi

I děti nás toho mohou v józe spoustu naučit, např. žít v přítomném okamžiku, být spontánní, umět naslouchat svému tělu, radovat se z maličkostí, učit se s radostí, nadšením a zaujetím nové věci… Zkuste se na svět chvilku dívat očima dítěte. Nemusíte mít neustále roli toho, co všechno ví a zná. Buďte sami sebou.

bottom of page