top of page

Zkroťte své emoce pomocí jógy

„Jóga je skvělá“, slýcháváme poslední dobou ze všech stran. Ale proč, co za tím je? Jóga je totiž velmi širáky pojem a každý si v ní může najít něco jiného. Kromě tisíců jógových pozic, mezi kterými je potřeba zvolit ty správné právě pro vás, nabízí jóga především duchovní rovinu. V dětské józe (a nejen v ní) bychom ale měli méně mentorovat a více jít dětem příkladem svým vlastním chováním. Nejvíc se toho naučí nápodobou, a to nejen cviky, ale vše, co se za nimi skrývá a ohleduplně zacházet se svým tělem, ale i emocemi.

Když jsi naštvaný/á, zacvič si kobru

Lehni si na bříško. Dlaně dej vedle ramen, čelo polož na zem. Představ si, že jsi kobra, kterou právě někdo probudil a vůbec se jí to nelíbí. Pořádně se zamrač a s nádechem pomalu zvedni horní část trupu od země, bříško se stále dotýká země. Nezakláněj ale hlavu. Během výdech nahlas a dlouze zasyč, pořádně naštvaně. Můžeš přitom pomalu otáčet hlavu z jedné strany na druhou, ať tě všichni v okolí slyší.

Pak opět vrať čelo na zem, zavři oči a na chvilku si odpočiň. Po chvilce udělej ten samý cvik, jen už jsi kobra vyspaná a spokojená, syčíš tedy potichu a radostně s lehkým úsměvem.

Když se bojíš, zacvič si draka

Začni na čtyřech v pozici kočky. Přesuň chodidlo jedné nohy až mezi dlaně tak, aby byly vedle sebe pravá ruka, chodidlo a levá ruka. S nádechem pomalu zvedni trup a vzpaž ruce. Stane se z tebe drak, co se ničeho nebojí a pokud je to potřeba, je připravený k boji. Nevytáčej boky a dívej se hrdě přímo před sebe. Vystřídej obě nohy a v pozici nebojácného draka zůstaň stejnou dobu i na druhé straně.

Když tě často něco rozhodí, zkus si cvičit strom

Postav se do stoje spojného. Přenes váhu na jednu nohu, chodidlo druhé nohy zvedni nad zem. Zkus udržet rovnováhu a stát na jedné noze pevně, jako bys měl/a kořeny hluboko v zemi. Kořeny jsou to, co tě dělá silným stromem, který neporazí žádná vichřice. Pokrčenou nohu opři chodidlem o vnitřní stranu kotníku, lýtka nebo stehna stojné nohy. Dívej se před sebe na jeden bod a klidně dýchej. Pokud udržíš rovnováhu, s nádechem si vzpažením rukou udělej korunu stromu. Stejně dlouhou dobu zůstaň v pozici stromu i na druhé noze.

Když jsi unavený/á, zacvič si zajíce

Představ si, že jsi zajíc, který celý den hopkal a potřebuje si na chvilku odpočinout. Najdi si bezpečné místo, posaď se na paty, kolena dej mírně od sebe. Vzpaž ruce a pažemi si překryj uši. Tak budeš mít dlouhá ouška jako zajíc. S výdechem pomalu předkláněj horní část těla, zadeček zůstává stále na patách. Polož si dlaně, čelo a lokty na zem a úplně se uvolni. Odpočívej a klidě dýchej až do zad a do stran.

Článek byl napsán pro Pravý domácí časopis.

Autor: Hanka Luhanová

bottom of page