top of page

Zahraj si na bojovníka

V životě mohou nastat situace, kdy se potřebujeme umět postavit sami za sebe, vědět co chceme a také za tím umět jít. A k tomu potřebujeme sílu nejen vnější, ale i vnitřní. Následující cviky by nám v tom mohly pomoci.

Malý bojovník

Z pozice kočky přesuň chodidlo pravé nohy mezi dlaně, abys měl ruce i nohy v jedné přímce. Postav se na celé chodidlo pravé a koleno levé nohy, pomalu zvedej trup a protahuj páteř šikmo vpřed a pak vzhůru do vzpažení. Cvik vždy zopakuj na obě strany.

Představ si před sebou nějaký svůj cíl, kterého bys chtěl dosáhnout. Podívej se hrdě a vzpřímeně před sebe, ramena stáhni od uší. V pozici můžeš zkusit i zavřít oči a představit si, že jsi svého cíle dosáhl. Oči pak pomalu otevři a pocit z dosažného cíle nechej doznít ve svém těle.

Účinky: Podporuje správné držení těla, zvyšuje stabilitu kyčlí a posiluje i protahuje svaly nohou. Podporuje cílevědomost.

Velký bojovník

Začni v pozici hory. Přenes váhu na pravou nohu a levou nohou udělej krok dozadu, obě chodidla jsou celá na zemi a levý bok přetočený vpřed. Vzpaž ruce, ramena stáhni od uší. Pokrč koleno pravé nohy tak, aby bylo nad kotníkem.

Pak začni pomalu přetáčet levý bok dozadu a upažuj při tom ruce. Srovnej záda, ramena stáhni od uší a ruce odtahuj od sebe. Postav se hrdě jako bojovník, který se brání. Cvik vždy zopakuj na obě strany.

V této pozici můžeš zavřít oči a vybavit si situaci, kdy jsi potřeboval sílu a odvahu se bránit. Najdi ve svém těle místo, ze kterého tato síla a odvaha vychází. Pomalu otevři oči a vždy, když budeš mít strach, vzpomeň si, kde ve tvém těle sídlí odvaha velkého bojovníka.

Účinky: Podporuje správné držení těla, zlepšuje stabilitu, posiluje a protahuje svaly nohou. Dodává sílu a odvahu.

Lukostřelec

Postav se do stoje mírně rozkročného. Vytoč špičku pravého chodidla doprava a upaž ruce. Levou ruku dej k pravé a zvedni palce obou rukou. S nádechem posouvej dlaň levé ruky po pravé paži a hrudníku, jako když natahuješ luk. S výdechem „vystřel šíp“ mírně vzhůru tak, že levou ruku vrátíš zpět a povolíš napětí v dlani. Vystřel šíp i na druhou stranu.

Zaostři svůj zrak přes palce natažených rukou jako a mušku na nějaké konkrétní místo v dálce. Představ si, že je to tvůj cíl. K jeho zasažení je potřeba koncentrace a trpělivost. K té ti pomůže plynulý dech.

Účinky: Zlepšuje koncentraci, uvolňuje napětí v těle, otvírá hrudník a posiluje svaly ramen.

Poklona bojovníkovi

Posaď se na paty, vzpaž ruce a protáhni se od země vzhůru, ramena ale stáhni od uší. Pomalu se předkláněj s rovnými zády, ruce měj stále natažené a zadeček opřený o paty. Obě dlaně polož na zem, stejně jako lokty a čelo. Klidně dýchej.

Pokloň se sám sobě, jako odvážnému bojovníkovi. Chvíli v této pozici zůstaň a zkus si vzpomenout i na někoho dalšího, komu by ses rád poklonil a za co. Pak se pomalu zvedni do sedu.

Účinky: Uvolňuje a protahuje svaly podél páteře, masíruje vnitřní orgány v oblasti břicha, učí pokoře.

bottom of page