top of page

Rodinná akrobacie

„Fyzický kontakt je pro děti stejné důležitý jako vzduch, který dýchají. Akrobatické hry s dětmi jsou skvělé nejen pro jejich vývoj, ale také pro váš vzájemný vztah,“ říká Rika Taeymans, autorka knížky Matějova akrobacie a autorka cirkomotoriky – systému hravých cvičení založených na kombinaci akrobacie a vývojového pohybu. Vyzkoušejte si cvičení a čistou radost, která z její knížky a cviků přímo sálá!

Na akrobacii s dětmi si najděte dostatek času, nedělejte nic ve spěchu. Letní prázdniny jsou k tomu ideální! Než začnete stavět lidské pyramidy, doporučujeme zahrát si nejprve hry, ve kterých si procvičíte sílu, koncentraci a vzájemnou důvěru.

Hra na tetinu tygří rohožku

Dospělák leží na břiše jako těžká tygří rohožka. Tygří packy má otevřené a roztažené do stran. Dítě se snaží rohožku otočit, ale ta se ani nehne, jako by byla přilepená. Po několika pokusech se mu to ale podaří a pak se vystřídají.

Hra na vyvrácený kmen

Dítě si lehne na zem a dělá, že je spadlý vysoký strom. Dospělák ho odkoulí na lesní mýtinu a zkusí ho zvednout za ramena. Dítě zůstává rovné a pevné, jako kmen stromu dokud ho dospělák nezvedne do stoje. Dospělák pak ještě zkontroluje, jestli je strom pevný a jemně ho přitáhne za ramena. Dítě spadne dospělákovi do rukou, ale zůstává rovné a pevné jako prkno. Dítě pak zkouší padat dopředu, doleva, doprava nebo dozadu a dospělák ho pokaždé chytí.

Hurá, teď už můžeme zkusit akrobacii!

Palanda

  1. Dospělák se posadí. Dítě si mu sedne na kolena tak, že se dívají jeden druhému do tváře. Pak dá dítě nohy dospělákovi na ramena.

  2. „Raz, dva, tři!“ řekne dospělák a oba zároveň vystrčí břicha ke stropu a udělají ze sebe palandu. Pak se pomalu a opatrně spustí k zemi.

  3. Pokud máte ještě sílu, můžete zkusí postavit palandu tak, že se budete dívat stejným směrem.

Žebřík

  1. Dospělák si klekne na levé koleno, pravým chodidlem přitom stojí pevně na zemi a pravou nohu má v pravém úhlu. Potřesou si s dítětem pravicemi a už se zůstanou pevně držet za zápěstí.

  2. Chytnou se levýma rukama tak, že mají oba palce dolů. Dítě si stoupne pravou nohou dospělákovi na pravé koleno, jako by lezl na první příčku žebříku.

  3. Pak přidá i levou nohu a stojí oběma nohama hned za kolenem dospěláka

  4. Další příčka žebříku je malinko těžší. Dítě dá levou nohu zezadu na dospělákovo levé rameno. Dospělák dítě oběma rukama zvedne nahoru. Dítě dá i druhou nohu na dospělákovo ramenu a postaví se vzpřímeně a užívá si výhled z vysokého žebříku.

Více akrobatických cviků najdete v knížce Matějova akrobacie, kterou vydala Lali jóga.

Autor: Hanka Luhanová, Rika Taeymans

Zdroj: Jóga dnes

bottom of page