top of page

Stromová relaxace

Najdi si místo, kde se cítíš dobře a kde tě nikdo nebude rušit. Můžeš si lehnout na záda nebo na břicho, nebo se posadit do pohodlného sedu s rovnými zády. Když budeš chtít, tuto relaxaci můžeš zkusit i ve stoje.


Pokud je ti to příjemné, zavři si oči a chvilku pozoruj, jaké části těla se dotýkají podlahy nebo místa, na kterém jsi. Dokážeš se spojit se zemí, najít si dobrou oporu? Zkus teď sledovat svůj dech. Každý nádech, který jde nosem do tvého těla a rozšíří ho do všech stran místnosti a výdech, který všechen vzduch vypustí nosem ven. Chvilku pozoruj svůj dech, možná ho i uslyšíš.


Teď si představ nějaký svůj oblíbený strom. Může být v parku, na zahradě, v lese, nebo třeba z nějaké tvé oblíbené knížky. Pokud nemáš zavřené oči, zkus si je na chvíli zavřít a představit si, jak tvůj strom vypadá. A teď se v ten strom proměň. Jsi stromem a z chodidel ti vyrůstají kořeny. Ty jsou pro tebe moc důležité, jsou prorostlé do zemi a i při velkém větru tě pěvně drží v zemi a nenechají tě spadnout. Kořeny bereš ze země živiny a díky nim tvůj strom roste a sílí. Z tvého těla je teď silný kmen, z konečků prstů ti vyrůstají větve a tvoří spolu s tvou hlavou krásnou korunu tvého stromu. Rosteš vzhůru do mraků, možná až za sluníčkem, které tvůj strom může příjemně prohřát. Nebo ho může lehký deštík zalít, aby se celý krásně zelenal. Možná tvůj strom hraje všemi barvami podzimu.


Představ si, že začal foukat lehký vítr. Můžeš ho slyšet ve svých větvích, kde si pohrává s tvými listy nebo jehličím a krásně šumí. Chceš si s větrem chvíli zašumět? Pomalu si teď rozhýbej prsty na rukou a prsty na nohou, aby ses ze stromu proměnil zpět do lidské podoby. Cítíš obě své nohy, ruce, trup a hlavu, lehce s nimi zahýbej a pomalinku otevři oči.


Jaké to bylo, proměnit se v strom?


Pozici stromu a mnohé další jógové asány najdete v našich elektronických Jógových kartách I.

bottom of page